Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig stikksag

  Skrevet av Anders Kolstad den 19 Sep, 2018

  Hva må du tenke på når du skal kjøpe en stikksag og hva er forskjellene mellom ulike typer stikksager? Her vil vi liste opp noen viktig faktorer som kan hjelpe deg med å velge den riktige stikksagen for deg.


   boschmannen06015a5101-6_1

   

  Om Stikksagen

  Stikksagen er et elektrisk verktøy og brukes som oftest til presisjonssaging. For eksempel til figursaging eller saging av fine snitt. Stikksagen er et veldig praktisk verktøy og kan også brukes til kapping. For eksempel kan den brukes til å sage hull i en benkeplate eller å kappe planker. Denne maskinen er lett å kontrollere og kapper fine former og snitt hvis den blir brukt på riktig måte.

   

  Forskjeller på ulike stikksager

  Det er flere forskjeller mellom ulike varianter av stikksager. En av hovedforskjellene er mellom stikksagene er styrken på maskinene og noe forskjell i pris.

  Det er også forskjell i hvilke funksjoner som de ulike maskinene har. Standardfunksjonene som stikksager pleier å ha i dag er følgende: Blåsefunksjon, justerbar hastighet, LED-belysning og lasersikt. Dette er funksjoner som gjør at arbeidet blir enklere og at verktøyets prestasjon blir økt. Det vil bli nevnt mer om hva disse funksjonene innebærer lengre ned i artikkelen.

  For å se hvilke verktøy som har disse funksjonene så kan man se på produktets spesifikasjoner på produktsidene. På Verktøy.no står det alltid en full liste over relevante spesifikasjoner på ethvert verktøy på våre produktsider. 

  Det er også andre funksjoner som kan komme med en stikksag om man går opp i de høyere prisklassene. Her finner man stikksager som i tillegg har funksjoner som hastighetsjustering uten trinn for mer nøyaktig hastighets regulering og presisjon i arbeidet, og pendelfunksjon som skaper en mer effektiv saging ved at sagbladet beveger seg frem og tilbake samtidig som opp og ned under sagingen.

  Formålet man skal bruke stikksagen til er det man burde fokusere på når man velger en stikksag. Skal du bruke stikksagen til tyngre oppgaver som a skjære ut former i tykt materiale, så trenger man en stikksag med mer krefter. Hvis man skal bruke stikksagen mye og ofte så er det nyttig å ha en stikksag med et kraftig batteri som holder lenge og ikke trenger å lades for lenge.

  m12_js-0m12_js-0--app_5_hires 

  Valg av Stikksag

  Det finnes en rekke faktorer som man burde ta hensyn til og som påvirker valget å stikksagen man til slutt velger å kjøpe. Nedenfor lister vi opp de mest relevant og vanligste egenskapene og funksjonene stikksager pleier å ha. Dermed kan du lete etter en stikksag som har egenskapene og funksjonene som passer ditt formål best. En nyttig måte å gjøre dette på er å velge ut et par modeller du tror passer deg, for så å sammenligne dem med hverandre.

   

  Strømkabel eller batteri

  Stikksager med strømkabel er som regel litt billigere sammenlignet med de batteridrevne. Dette er fordi stikksager krever en del kraft og trenger derfor kraftige batterier som koster litt mer enn en ledning. Det er samtidig både anbefalt og mer populært å velge en batteridrevet stikksag i dagens marked. Grunnen til dette vil bli forklart nedenfor.

   

  Strømkabel

  En stikksag med en strømkabel innebærer at stikksagen må kobles i en stikkontakt for å få strøm og dermed kunne brukes. Fordelen med strømkabel er at man får mye kraft for pengene, altså lavere pris og mer kraft. De kan også være ganske kompakte og blir dermed praktiske å håndtere.

  Ulempen med strømkabelen er at arbeidsområdet blir begrenset på grunn av lengden på strømkabelen, samt at man hele tiden må ta hensyn til ledningen når man jobber med stikksagen. Hvis man for eksempel skal kappe større plater blir dette veldig upraktisk på grunn av faktorene som akkurat ble nevnt.

   

  Batteridrevet

  Fordelen med en batteridrevet stikksag er at man har fri bevegelighet uten å måtte ta hensyn til ledninger eller noe annet. Dette gjør at man blir mer fleksibel og jobben enklere. Man har også ofte muligheten til å kunne bruke de samme batteriene fra flere ulike verktøy på stikksagen hvis man har andre verktøy fra det samme merket. For eksempel Bosch. De aller fleste produsentene har i dag et batterisystem der du kan bruke det samme batteriet på flere forskjellige maskiner.

  Hvis man sager veldig ofte og mye kan det være nyttig å ha to batterier man rullerer på. Noen stikksager følger med batterier mens andre kommer separat. Dette ser man imidlertid enkelt og tydelig i produktinformasjonen. 2-5 Ah er vanlig batterikapasitet på de fleste stikksagene på dagens marked.

  Hastighetsjustering og pendelfunksjon

  Pendeleffekt og hastighetsjustering bidrar til at man kan sage enda raskere å effektivt. Pendlingen gjør at bladet beveger seg frem og tilbake under sagingen og hastighetsjusteringen regulerer farten på sagbladets opp og ned bevegelse. Disse to kombinert bidrar til at man kan sage raskere og med mer presisjon.

  Det er samtidig noen materialer som man burde sage i med mindre hastighet for å få et bedre resultat. For eksempel når man sager i hardere materialer som glasfiber eller metall. En trinnløs hastighetsregulering er nyttig her ved at man enklere kan finne en hastighet som passer til det materialet man sager i.

   

  o187996v16_a_a_gst18v-li-s_schreiner-22 

   

  Sagbladfeste

  Sagblad festet gjør det som regel lett å bytte sagblad og de fleste modeller krever ingen verktøy for å feste på et nytt sagblad i festet. På denne måten slipper man å lete etter et verktøy hver gang man skal feste på et nytt sagblad. Hvordan bladet festes på feste variere i mellom de ulike produsentene.

  Noen modeller på markedet bruker en løsning hvor man bytter sagblad ved hjelp av en skrutrekker eller en unbrakonøkkel. Husk også et det sagbladet man velger å kjøpe må passe festet på stikksagen du har. Her er en kort oversikt over ulike typer fester til sagblad:

  SDS-feste:

  T-feste: Blant annet Bosch og AEG.

  U-feste: Blant annet Black & Decker og Skil.

  Noen stikksager har et slags universalfeste som støtter flere fester, for eksempel både T- og U-feste.

   

  Sagekapasitet

  Kapasiteten avhenger av formålet du har tenkt til å bruke stikksagen til. Sagekapasiteten varier for eksempel fra lav kapasitet på 40 cm i tre, til 150 cm i tre og 10 cm i stål.

   

  Ergonomi og vibrasjoner

  For god ergonomi og presisjon er det viktig at stikksagen har et godt grep og er ergonomisk utformet. Det er avgjørende at man skal kunne bruke stikksagen i lengre tid og fortsatt ha god presisjon i arbeidet. Stikksagen burde også vibrere så lite som mulig da utsettelse for mye vibrasjon over lengre tid kan føre til en økt risiko for skader. Samtidig fører det til at det blir vanskeligere å sage jevnt over lengre tid.

   

  Garantier

  Garantien kan variere fra produsent til produsent. Noen gir hele fem år mens andre kan gi nærmere 1 år. Garanti er nyttig å se på ettersom elektriske verktøy kan utsettes for mye slitasje.

   

  Tilbehør

  Relevant tilbehør til stikksagen er blant annet sagblad, sirkelanslag, parallellanslag og stikksagbord. Når man velger sagbladet er det antall tenner på bladet som har noe å si. Jo finere tenner bladet har, desto finere blir kuttet. Man må også huske på huske på å kjøpe et sagblad som er lagd for materialet man skal kutte i, det er for eksempel egne sagblad for metall og tre.

  Sirkelanslag gjør at man enkelt kan sage perfekte sirkler uten problemer. Parallellanslag gjør at man enkelt kan sage perfekte rette linjer eller like store biter. Stikksagbord gir deg muligheten til å montere stikksagen slik at den kan brukes til stasjonært bruk.

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -32%

  BOSCH STIKKSAG GST 18 V-LIS S PROFESSIONAL

  Lett og kompakt, 120 mm i tre, ECP, LED, motorbrems, L-BOXX Kommer i L-Box uten batteri og lader.
  4 436,25,-
  3 016,25,-
  Kjøp her
  ---
  -36%

  MILWAUKEE STIKKSAG HD18 JSB/0

  Stikksag med myk start og 2-trinns hastighetsvelger for ideell hatighet i forskjellige materialer.
  3 808,75,-
  2 436,00,-
  Kjøp her
  ---
  -43%

  DEWALT STIKKSAG XR 18V LI-ION - KUN ENHET. DCS331NT

  DeWalt Stikksag XR 18V Li-Ion - kunn enhet DCS331NT.
  3 940,35,-
  2 237,50,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg