Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig skrutrekker

  Skrevet av Anders Kolstad den 20 Sep, 2018

  Hva må du tenke på når du skal kjøpe en Skrutrekker og hva er forskjellene mellom ulike typer Skrutrekkere? Her vil vi liste opp noen viktig faktorer som kan hjelpe deg med å velge den riktige Skrutrekkeren for deg.


  gsr-10-8-2-li-46963_1 

  Om Skrutrekkeren

  Skrutrekkeren er det mest populære el-verktøyet på markedet. Når det gjelder skrutrekkere burde man investere i en prisgunstig høykvalitets skrutrekker om man vet man skal bruke den ofte. Man kan derimot gå for skrutrekkere i budsjettklassen om man skal bruke skrutrekkeren veldig sjeldent.

  Skrutrekkere finnes med ulike hovedfunksjoner og ulike spenninger. Standardskrutrekkeren i et vanlig hjem pleier i dag å ha en spenning på 18-volt. Nedenfor har vi laget en guide som viser hva som skiller de ulike skrutrekkerne på markedet fra hverandre.

  De fleste produsenter har i dag satt opp batteriene og verktøyene slik at man kan bruke de samme batteriene fra en produsent på flere av verktøyene fra den samme produsenten. For eksempel kan man ha en Bosch stikksag som har et batteri som passer til en Bosch drill.

  Man burde også vurdere drillsettene. Hvis du allerede har batterier til et el-verktøy fra samme produsent, kan du kjøpe skrutrekkeren uten batteri. Hvis du ikke har det, finnes det ofte rimelige sett med doble batterier og verktøyveske.

   

  Valg av skrutrekker

  Når du velger en skrutrekker er den en rekke faktorer man burde tenke på. Hvis man har en god forståelse av hvordan de fungerer, hva som skiller modellene fra hverandre, og hvilke funksjoner og tilbehør som finnes tilgjengelig, blir det enklere å gjøre et velfundert valg.

  Type skrutrekkere

  Det finnes flere typer skrutrekkere. Noen kan for eksempel brukes til å borre mens andre er kun laget for å skru ned. Under følger en gjennomgang av de ulike typene skrutrekkere på markedet.

   

  Miniskrutrekker

  Detter er en mindre og svakere skrutrekker. Denne kan være nyttig for få og enklere arbeidsoppgaver, for eksempel om man skal renovere møbler eller henge opp et bilde.

   

  Skrutrekker

  Dette er en vanlig skrutrekker som er simpelt hen laget for å løsne eller stramme skruer. Fordelen med en ren skrutrekker er at den ofte er god til å dra ut skruer selv i seigt treverk, i motsetning til mange kombinasjonsmaskiner.

   

  Slagskrutrekker

  Denne skrutrekkeren har en bitsholder som slår i rotasjonsretningen, dette vil si at den slår skruen ved at den har et høyt dreiemoment. Denne funksjonen kan også minne om en muttertrekker.

  Hovedfordelen med slagskrutrekkere er at de har mer kraft enn en vanlig skrutrekker. Hvis skrutrekkeren ikke klarer skruen, er det slagskrutrekkeren som tar over. Ettersom slagskrutekkeren har mer kraft så trenger man ikke å holde i mot når man skrur. Dette fører til at slagskrutrekkeren blir både raskere og mer ergonomisk. Slagskrutrekkere er samtidig ikke ment for boring i betong, salgskrutrekkeren er utstyrt bitsholder og er bare ment for skruing.

   

  617d50412bc8c1ecc3603cc35ab4f5bd-image

   

  Borrskrutrekker

  Dette er en kombinasjonsskrutrekker som er ment for både boring og skruing. Denne maskinen er som regel utstyrt med chuck slik at du kan velge mellom borr eller bitsholder. Den har også ofte et dreiemoment og flere gir.

  Det finnes også borrskrutrekkere med slagfunksjon. Tanken med mange av disse er at de også skal klare å borre i betong. Hvordan disse presterer når det gjelder boring i betong er i midlertid varierende avhengig av modell.

   

  Vinkelslagskrutrekker

  Har en avlang form som gjør at den kommer til trange steder hvor en vanlig skrutrekker ikke kommer til.

   

  Gipsskrutrekker

  Dette er en spesiell skrutrekker utstyrt med dybdestopp. Den er designet for platematerialer. Ved bruk trekker den i skruen meget raskt, men stopper i nøyaktig riktig dybde.

   

  Styrke og dreiemoment

  Dreiemoment bestemmer styrken på skrutrekkerne og måles i Newtonmeter (Nm) og bestemmer da hvor hardt skruen skal trekkes. Skrutrekkerens maksimale dreiemoment bestemmes samtidig av motorens effekt og virkningsgrad.

  Skrutrekkerens effekt bestemmes av hvor høy spenning den har. Jo høyere spenning, jo kraftigere er maskinen. Desto høyere kraft maskinen har, desto kraftigere skruer og seigere treverk klarer den å håndtere. Det maksimale dreiemomentet kan også kalles momentbegrensning. Som regel kan momentbegrensningen justeres og senkes trinnvis fra maksimum, basert på hvor hard eller myk skruetrekking man ønsker.

  Et dreiemoment på ca 3–5 Nm er som regel nok for enklere skruearbeider som montering av ferdige møbler (Ikea og lignende). For vanskeligere oppgaver, som franske skruer, anbefales et dreiemoment på 40 Nm eller mer. Det finnes også modeller med ekstremt høyt dreiemoment. Disse må brukes med hensyn ettersom at de kan være så kraftige at de kan forårsake skader og ulykker ved uforsiktig bruk. Som oftest er dette skader på håndleddet. En skrutrekker med ekstremt høyt dreiemoment må derfor være godt konstruert slik at man unngår slike negative konsekvenser.

  Som nevnt tidligere er den vanligste spenningen for batteridrevne verktøy i dag 18 V. En fordel med denne spenningen er at man som sagt kan bruke batteriene mellom ulike typer maskiner fra samme merke. Dermed kan man kjøpe verktøy uten batterier og dele batteriene mellom maskinene fra samme type merke. For noen forbrukere kan imidlertid 18 V være litt mer kraft enn de trenger, for disse kan det holde med en svakere skrutrekker.

  Svakere skrutrekkere kan være litt billigere og også veie litt mindre. Det er derfor det også finnes skrutrekkere med lavere spenning. Disse har lavere spenning på alt fra et par volt lavere ned til miniskrutrekkere på bare 3–4 V. Skrutrekkere med en spenning på rundt 10–12 volt er generelt mer kompakte og veier mindre enn 18 V-modeller.

   

  Batteri eller strømledning

  Ettersom at batteriene på dagens marked er såpass gode så har batteridrevne skrutrekkere blitt den absolutt vanligste varianten på markedet i dag. Det finnes også skrutrekker med strømledning, disse er samtidig mindre populære sammenlignet med batteridrevne skrutrekker på dagens marked. Fordelen med skrutrekkere med ledning er at du ikke trenger å bytte batteri. Ulempen er at du er begrenset til lengden på ledningen samt eventuell skjøteledning.

   

  f80b9d74955e106e01d16c831d65bca2-image

   

  Batteri

  Den vanligste typen skrutrekker er med batteri. 3 viktige punkter å ta hensyn til ved kjøp av batteridrevne skrutrekkere er: batteriets kvalitet, batterilevetiden og hvor raskt skrutrekkeren lades opp igjen etter bruk.

  Batterikapasiteten angis i amperetimer (Ah) og bestemmer batteriets levetid sammen med effekten (W).

  For eksempel skal et batteri med en kapasitet på 4 Ah kunne levere 4 ampere strøm i 1 time, alternativt 1 ampere i 4 timer. Som et mer konkret eksempel skal et batteri på 4 Ah kunne skru rundt ca. 1800 skruer.

  Fordelen med batterier med en høyere kapasitet (flere amperetimer – Ah) er at de kan skru flere skruer før de må lades opp. Ulempen er at de er tyngre og større, noe som kan tære på armmusklene over tid.

  Det avgjørende ved kjøp blir den tiltenkte arbeidsoppgaven, antall batterier som følger med, samt tilgangen til nærmeste ladepunkt. For hjemmefiksere pleier det finnes rikelig med nærliggende uttak. Da kan det være verdt å investere i en skrutrekker med to batterier på ca. 1,5–2 Ah og veksle mellom disse. 

  Vekten skiller ikke så mye mellom en skrutrekker med et 3 Ah-batteri og en med et 1,5 Ah-batteri, og det pleier som regel bare være snakk om et par hundre gram. I det lange løp kan det bli tungt hvis du skal skru mye. Dette gjelder spesielt hvis skrutrekkeren for eksempel skal brukes til å skru innertak 

  Hvis man vil lade sjeldnere så burde man velge et større batteri. Oppladningstiden av batterier varierer avhengig av hvor god laderen er og hvor stor kapasitet man må lade opp på batteriet. En ladetid på 2,5 timer er ikke uvanlig i budsjett- og mellomsegmentet, mens 1 time og mindre er vanlig i det profesjonelle segmentet.

  Ved siden av amperetimer (Ah) så spiller også batterispenningen (V) en stor rolle. Jo høyere spenning batteriet kan levere til motoren, desto mer kraft kan det gi. Jo høyere spenning batteriet leverer ut, desto raskere forbruker det energi. Det er skrutrekkerens spenning som bestemmer hvor mye spenning det tilhørende batteri må ha. I dag er den vanligste spenningen for batteridrevne skrutrekkere 18 V.

  Slike batterier kan ofte brukes til flere typer utstyr fra samme produsent, som bajonettsager eller gresstrimmere. Siden mange produsenter nå selger batteridrevne maskiner uten batteri til en lavere pris, kan du spare penger ved å la ulike maskiner dele samme batteri. I noen tilfeller kan du også bruke et batteri med betydelig høyere spenning (f.eks. 48 V) i et apparat med lavere spenning. Dette gjør det mulig å la kraftige maskiner, for eksempel gressklippere og motorsager, dele batteri med skrutrekkeren.

   

  3165140705813_app2

   

  Omdreininger

  Gir

  Skrutrekkeren kan også være utstyrt med gir. Lavere gir gir høyere kraft, og høyere gir raskere hastighet. Hvilken gir du bør bruke, avhenger av arbeidsoppgaven. Enklere skruing kan utføres på høyere gir og omvendt.

   

  Chuck/bitsholder

  Det vanligste i dag er skrutrekker med chuck, men det finnes også skrutrekkere uten chuck på dagens marked. Grunnen til at det er mer vanlig med chuck er fordi mange også bruker skrutrekkeren til å borre med. Størrelsen på chucken er viktig ettersom den da bestemmer hvor stort borr som kan brukes, og dermed hvor store borehull som kan bores.

   

  Belysning

  Mange skrutrekkere har innebygd LED-belysning. Dette er en populær funksjon som gjør det lettere å se skruehodet selv i mørke omgivelser.

   

  Garantier

  Man burde alltid sjekke ut at verktøyet har gode garantier og god tilgang på reservedeler, for eksempel nytt batteri, er derfor et viktig aspekt ved valg av merke og modell

   

  Tilbehør

  • Bitsholder: Bitsholdere kommer i mange varianter. En av de mer hendige er den magnetiske, som ganske enkelt holder bitsen på plass ved hjelp av magnetisme.
  • Bits: Bits av god kvalitet er avgjørende for at arbeidet skal gå smidig og friksjonsfritt. Bits av høy kvalitet varer lenger og ødelegger færre skruehoder.
  • Chuck: Iblant vil chucken slites. Hvis det ikke er nok å stramme skruen som holder den på plass, kan du på de fleste modeller løsne den og erstatte den med en ny chuck. Husk da at chucken er venstregjenget.
  • Ekstra batteri: Når du kjøper en batteridrevet skrutrekker, er det vanligvis en god idé å også kjøpe et ekstra batteri. På denne måten kan man fortsette å arbeide mens det utladede batteriet lader seg.

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -43%

  BOSCH SKRUMASKIN GSR 12V-15 PROFESSIONAL 2 & 4 AH + LADER, BATTERI OG BAG

  Kompakt, kraftig motor og gir, 0-500/1700 omdr, 67Nm, 50 min. lader.
  2 846,25,-
  1 622,50,-
  Kjøp her
  ---
  -57%

  MILWAUKEE M18 ONEDD-502X FUEL™ ONE-KEY BOR/SKRUTREKKER

  INTEGRERT VERKTØYSPORING ER DET FØRSTE AV SITT SLAG I BRANSJEN kommer med 2 batterier og lader i HD Box.
  9 248,75,-
  3 990,00,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  MAKITA BORSKRUTREKKER 18V DDF482RMJ

  Kraftig batteridrevet allround drill for proffen.
  5 173,75,-
  3 518,75,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg