Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig hekksaks

  Skrevet av Anders Kolstad den 20 Sep, 2018

  Hva må du tenke på når du skal kjøpe en hekksaks og hva er forskjellene mellom ulike typer hekksakser? Her vil vi liste opp noen viktig faktorer som kan hjelpe deg med å velge den riktige hekksakse for deg, samt å gi nyttig praktisk informasjon rundt bruk og kjøp av hekksakser.


  1095928 

   

  Om Hekksaksen

  Hekksaksen brukes til å raskt rydde opp og få orden på hekkene. Anbefalt tidspunkt å beskjære hekken på er september, august og juli, samt mellom vinter og vår før hekken har fått knopper.

  Hekksaksen består av en motor, bøyler å holde i og et skarpt sverd. Det finnes også flere sikkerhetsfunksjoner som skal forhindre skader. For eksempel er det vanlig å måtte holde i den bakerste bøylen samtidig som du presser den fremste bøylen fremover for at hekkesaksen skal starte. Det pleier også være en sikkerhetsfunksjon hvor man må klikke inn en knapp samtidig som at man holder i bøylene ved oppstart.

   

  Velg riktig modell

  Ulike maskiner har ulike kraft og på samme måte er også ulike typer hekker mer kraftige. Hekktyper som har tykkere og hardere grener krever mer kraftige maskiner for å kunne kutte i gjennom effektivt. For eksempel krever eldre hekker med store grener mer kraftige maskiner. Et eksempel på en slik hekk kan være hagtorn. Hekk typer som luguster, alperips og tuja er hekksorter som ikke krever spesielt kraftige maskiner/hekksakser. Å klippe en hekk er fysisk krevende arbeid. Jo bedre hekksaks du har, desto bedre går klippingen.

   

  Ulike typer hekksakser:

  • Batteridrevet hekksaks
  • Strømtilkoblet hekksaks
  • Bensindrevet hekksaks

  De batteridrevne hekksagene er i dag et godt valg om man har en normal hage med hekk rundt. Batteriene i dag er veldig gode og har både god batterikapasitet og mye krefter. I tillegg har man full bevegelig frihet ettersom man ikke trenger å ta hensyn til ledninger.

  Proffene velger gjerne bensindrevne maskiner, slik at de slipper å tenke på å måtte lade batteriene. Men også der går det mer mot batteridrevne.

   

  1324376

   

  De strømtilkoblede hekksaksene passer om man har en liten hekk og små avstander i hagen. Dette er fordi strømledningen begrenser bevegeligheten din i stor grad. Ettersom du er nødt til å kontrollere de horisontale og vertikale linjene - ofte fra avstand - er ledningen gjerne en stor begrensning. Man må derfor ofte styre med skjøteledninger for å skaffe mer avstand, samtidig som at man må unngå å kutte ledningen om den skulle kommet i veien. Hekksaks med strømkabel passer som regel kun om man har en lav, liten og enkel hekk å vedlikeholde. Utenom dette burde man som oftest gå for en hekksaks uten ledning.

   

  Fem tips når du klipper hekk:

  1. Klipp hekken i en A-form. Hekken burde være litt smalere øverst enn nederst, på denne måten når solstrålene alle bladene og hekken blir fin og tett hele veien ned.
  1. Når hekken har vokst til ønsket størrelse, burde man alltid klippe den i samme høyde. På denne måten fjerner du bare tilveksten, og det blir lettere å holde den pen.
  1. Hvis du akkurat har plantet hekken (ikke ferdigvokst), bør du beskjære den kraftig med en gang. Hekken forgrener seg nemlig der du klipper den, så hvis du vil at den skal være tett i bunn, er du nødt til å ta den lavt første gangen. Etter det klipper du den ned ca. 10-15 cm hvert år. På den måten får du en fin og tett hekk helt fra bakken opp til toppen.
  1. Husk alltid å bruke beskyttelsesutstyr når du beskjærer hekken. Vernebriller, vernejakke og hansker anbefales.
  1. Husk å drikke nok vann mellom slagene. Det å klippe en hekk er en fysisk aktivitet som krever mye energi. Hvis man holder seg hydrert under arbeidet så vil klippingen gå mye lettere.

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -40%

  MAKITA HEKKSAKS 18V DUH523Z (SOLO-VERSJON)

  Lett håndterlig og ergonomisk utformet.
  2 290,00,-
  1 372,50,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  DEWALT HEKKSAKS,18V XR - DCM563PB-XJ

  Nytt tilskudd på DEWALTS XR system - profesjonell ytelse med ekstra bekvemmelighet ved at den er uten ledning Kompakt og lett design for mindre brukerslitasje 55 cm dobbelt fungerende, laserskårne blad med 19 mm skjæreåpning i herdet stål for lengre levetid og oppetthold skarphet.
  3 485,00,-
  2 370,00,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  MAKITA BUH650Z HEKKSAKS 650MM 36V (SOLO-VERSJON)

  Lett å manøvrere.
  4 406,25,-
  2 996,25,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg