Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig elektrisk sag

  Skrevet av Anders Kolstad den 20 Sep, 2018

  Hva må du tenke på når du skal kjøpe en elektrisk sag og hva er forskjellene mellom ulike typer elektrisk sager? Her vil vi liste opp noen viktig faktorer som kan hjelpe deg med å velge den riktige elektrisk sagen for ditt formål.

   

  boschmannen06015a5101-6_1

  Hvis man skal snekre så trenger man som oftest en eller annen type sag. Men hvem sag skal man velge? Det finnes flere typer sager både manuelle og elektriske. Nedenfor har vi laget en el-sag guide for å hjelpe deg med dette valget. 

   

  Hva skal du sage?

  Det er først og fremst tre varianter av saging i treverk. Disse er kløyving, figursaging og kapping.

  Kløyving er når man sager på langs, i samme retning som fiberretningen. Kløyving bruke man for eksempel om man vil ha et bor som er for bredt smalere.

  Når man kapper så sager man på tvers av fiberretningen i treverket. For eksempel hvis et bord er for langt så kan man kappe det til riktig lengde.

  Figursaging er når man skal sage figurer og i vinkler. For eksempel når man skal sage ut en åpning i en treplate eller runde av hjørner.

   

  Portable sager

  Det finnes flere typer håndholdte elektriske sager, til forskjellig bruk. Her er alternativene, og hvilke vi anbefaler avhengig av bruk:

   

  Sirkelsag

  Er en sag som har et sirkelformet sagblad og som både kan kappe og kløyve, men som også må ha et arbeidsbord som holder emnet godt fast. Sirkelsaga egner seg til lengre snitt, men egner seg ikke som presisjonsverktøy for finsnekring. Sirkelsagen egner seg for eksempel når man skal fjerne noen centimeter av kanten på en større plate eller hvis man skal sage av mange terrassebord.

   

   o176951v16_a_a_gks_10_8v_li_d4s7163

   

  Dykksag

  Dykksagen er en variant av sirkelsaga som sitter på en føringsskinne som spennes fast. På dykksager så er motoropphenget med blad hengslet og kan senkes og begynne sagingen for eksempel midt på en benkeplate. Dette kan være nyttig om man for eksempel skal sage åpninger til koketopper, oppvaskkummer osv.

   

  IMG-RD-92715-16_4

   

  Stikksag

  Stikksagen består av et smalt blad som går opp og ned i høy hastighet. Denne sagen kan bli brukt til å sage i mønstre eller kurver. Hvis man skal sage rett så kan man kjøpe styreskinner til denne sagen også.

  Stikksagen er best til oppgaver som for eksempel å sage i bakkanten på en hylle for å få klaring til et rør eller en ledning bak. Stikksagen kan også kappe og kløyve, men da må man som regel bruke et anlegg av et eller annet slag og være nøye og forsiktig med framføring av saga.

   

   06016b0002

   

  Bajonettsag

  Bajonettsagen er en kraftigere versjon av stikksagen og har både lengre og grovere blad. Denne sagen kan skjære i og i gjennom det meste og passer derfor veldig bra til riving. Derfor blir den også kalt for en rivningssag. Bajonettsagen kan for eksempel sage gjennom bærende bjelkekonstruksjoner, og med riktig blad gjør det ikke noe om du støter på spiker og skruer underveis. Den kan også brukes som hageredskap, til å kappe greiner og små trær, eller sage metallplater.

   

  IMG-RD-86170-16_5

   

  Stasjonære sager 

  Det finnes som regel to varianter av stasjonære sager. Kapp/gjærsagen brukes om man skal kappe rett eller på skrå. Denne sagen kan ikke sage på langs, med mindre man snakker om småbiter på rundt 20-30 centimeter. 

   

  gcm-8-sde-208471

   

  Bordsagen brukes om man skal sage på langs og kløyve, spesielt lange materialer. Her stikker sagbladet opp av en spalte i sagbordet. Man kan også kappe mindre emner på en bordsag, men sagbordet er vanligvis ikke bredt nok til å støtte emner på mer enn en knapp meters lengde, når de ligger på tvers.

   

   dwe7491-qs

   

  Hvilken elektrisk sag skal man velge? 

  Hvis man ser etter en elektrisk sag å ganske enkelt bruke i stedet for en manuell sag, så kan stikksagen være et godt valg. Stikksagen kan brukes og bli tilpasset til det meste. Man kan blant annet kappe, sage store og små åpninger og til og med kløyve. Man kan for eksempel sage på langs over et for bredt parkettbord, og selv om det blir litt sikksakk vil det skjules under listverket.

  Stikksagen kan også brukes til å sage i materialer som metall og plast, og det finnes et stort utvalg av blader egnet til forskjellige materialer. Hvis du leter etter en alt-mulig sag som kan erstatte håndsagen, anbefaler vi stikksagen.

   

  Batteri eller ledning?

  På grunn av dagens kraftige batterier er det i dag mest populært å velge batteridrevne el-sager for det meste. På denne måten slipper man å ta hensyn til ledninger og får mer bevegelighet. Batteriene på dagens marked har for det meste stor kapasitet og kort oppladningstid.

  En annen fordel med batteridrevne el-verktøy er at mange produsenter av batteridrevne verktøy har ofte felles batteriløsning. Dette betyr at man kan bruke batteriene fra samme produsenten på flere av verktøyene i fra denne produsenten.

  Hvis man skal jobbe i et mindre området så har man også el-sager med ledning. Disse kan som regel være litt lavere i pris, men her mister man også resten av fordelene over. Med mindre man skal jobbe på et lite område hvor det fungerer å arbeide med en strømledning, så anbefales det å velge en batteridrevet sag. 

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -49%

  BOSCH STIKKSAG GST 18 V-LIS S PROFESSIONAL

  Lett og kompakt, 120 mm i tre, ECP, LED, motorbrems, L-BOXX Kommer i L-Box uten batteri og lader.
  4 436,25,-
  2 247,50,-
  Kjøp her
  ---
  -36%

  MILWAUKEE STIKKSAG HD18 JSB/0

  Stikksag med myk start og 2-trinns hastighetsvelger for ideell hatighet i forskjellige materialer.
  3 808,75,-
  2 436,00,-
  Kjøp her
  ---
  -35%

  MAKITA STIKKSAG 18V DJV181Z (SOLO-VERSJON)

  Stikksag med børsteløs motor.
  4 027,50,-
  2 622,50,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg