Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig eksentersliper

  Skrevet av Anders Kolstad den 20 Sep, 2018

  Hva må du tenke på når du skal kjøpe en eksentersliper? Her lister vi opp faktorer som kan hjelpe deg å velge den riktige eksentersliperen for ditt formål.

   

  dewdwe6423_2

  Om Eksentersliperen

  Eksentersliperen er en slipemaskin/pussemaskin som består av en rund slipeplate som slipper med et oscillerende bevegelsesmønster. Hvis man bruker en slipemaskin som er som er godt balansert og i tillegg bruker riktig hastighet og vibrasjon, så vil man som regel oppnå et meget godt resultat. Eksentersliperen kan brukes til mange jobber som krever sliping, for eksempel sliping av lakk og maling fra treoverflater, eller for å finjustere snekkerarbeidet før man starter å male. 

  Man kan også bruke eksentersliperen til å lage en pen sluttfinish på materialer som ikke skal males.

  Hvis man sammenligner eksentersliperen mot andre slipemaskiner så vil man kunne si at båndslipemaskinen brukes for tung grovsliping og eksentersliperen brukes for finsliping. Det er viktig å nevne at eksentersliperen i tillegg også til en viss grad kan brukes til grovsliping.

   

   IMG-RD-4586-16_2

   

  Kjøp av eksentersliper

  Ved kjøp av en eksentersliper er det viktig å tenke på eksentersliperens formål, samt hvor mye man er villig til å betale. De fleste eksenterslipere er gode på både finsliping og grovsliping. Samtidig så kan man finne eksenterslipere hvor noen er bedre til finsliping enn andre og hvor noen er bedre på grovslipping.

  Som med mange andre elektroverktøy så er det nyttig å se etter en eksentersliper som har muligheten til hastighetsregulering på roteringen og vibreringen på slipeplaten. Som nevnt tidligere er det avgjørende å ha en riktig balanse mellom rotasjon og vibrasjon for å unngå en ujevn sliping.

  Hvis disse to faktorene er balanserte så vil alltid slipe kornene på slipeplaten treffe samme sted på materialet man sliper to ganger. Hvis man har en for rask hastighet på eksentersliperen så vil man for eksempel kunne få en rund stripe i materialet man sliper. Dette illustrer viktigheten av å justere riktig hastighet å vibrasjon til riktig materiale som man planlegger å slipe. 

  Eksenterslipere finnes både som batteridrevne og med strømledning. Eksenterslipere finnes i tillegg som hybrider, hvor man kan bruke både batteri og strømledning på samme verktøy. Fordelen ved å velge en batteridrevet eksentersliper er at man slipper å tå hensyn til en ledning. Dette er en fordel om man vil ha mer bevegelighet, har store materialstykker som skal slipes eller hvis man jobber et sted som ligger langt i fra en strømkilde.

   

   IMG-RD-41406-16_2

   

  Det finnes også modeller som er hybrider, der du kan kjøre dem på batteriet, men også koble til en ledning hvis batteriet tømmes. Batteridrift har den fordelen at du ikke begrenses av en ledning. Hvis du har store materialstykker som skal slipes, eller hvis du jobber i et miljø der det er langt til nærmeste uttak, er dette en fordel. Ulempen er selvsagt at du må huske å lade batteriet mellom øktene. Litium-ion-batteriene som brukes i dag, lader seg imidlertid ikke ut mellom hver gang de brukes. Dermed kan du lade opp batteriene å legge dem på hyllen til det er på tide å bruke dem.

  Ulempen med batteridreven verktøy er at man må finne tid til å lade verktøyene. Utvikling i ny teknologi har likevel ført til at batteridrevne verktøy har blitt mer og mer populært. Dette er fordi batteriene i dag er så gode at man kan gå i mange timer uten å måtte lade verktøyet. Litium-ion-batterier får stadig større og større ladekapasitet.

  Noen andre faktorer som kan være viktig er eksentersliperens lydnivå, mengde vibrasjoner og støvopptak. Andre faktorer som kan være nyttig å se på er ting som ergonomi, byggekvalitet og garantier knyttet til produktet. På verktøy.no gis all nødvendig informasjon om alle relevante faktorer nevnt i denne artikkelen under spesifikasjoner på produktsidene til ethvert produkt.

   

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -32%

  DEWALT EKSENTERSLIPER 125 MM 2800W DWE6423

  280 watt variabel hastighet justeres fra 8000 - 12000 omdreininger pr.min. Maskinen har ideell slipehastighet for forskjellige materialer. Lite vibrasjoner - forlenget bruk Støvporten gjør at maskinen kan kobles direkte til avsug eller DEWALT Airlock.
  1 954,55,-
  1 328,75,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  BOSCH EKSENTERSLIPER GEX 125-1 AE

  Bekvem sliping i alle posisjoner.
  2 518,75,-
  1 712,50,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  MAKITA BO5031K EKSENTERSLIPER 125MM

  Høy form gir godt arbeidsgrep.
  1 962,50,-
  1 335,00,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg