Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Hvordan velge riktig båndsliper

  Skrevet av Anders Kolstad den 20 Sep, 2018

  Hva er en Båndsliper og hva kan være nyttig å tenke på før man kjøper en? Hva slags tilbehør kan være nyttig og hvilken båndsliper bør man velge? Denne artikkelen vil gi deg nyttig informasjon om båndsliperen og hvordan velge den riktige båndsliperen for deg.

   

   9403j-1

   

  Om Båndsliperen

  Båndsliperen er en elektrisk maskin som kan kan slipe det meste. Båndsliperen kan slipe alt fra sliping av benkeplater til hele gulv. Hovedoppgaven til båndsliperen er å slipe grove materialer langs årene. Båndsliperen består simpelt hen av motor, slipebånd og sponutsug.

  Støvoppsamlingen er viktig når det gjelder sliping med maskin. Når man sliper kan det oppstå mye støv som kan føre til svakere ytelse og dårlig arbeidsmiljø. Derfor kommer noen båndslipere også med et munnstykke man kan koble til en støvsuger. På denne måten får man et helt støvfritt arbeidsmiljø.

  Før man bruker maskinen fester man slipepapir på slipebåndet, det gjøres som oftest med en anordning som består av en fjær som du spenner for at papiret skal sitte fast. I tillegg følger det på noen modeller med en ramme som passer på at man ikke sliper for langt ned i materialet.

  Et annet tilbehør som iblant følger med, er en anordning som gjør at du kan spenne båndsliperen fast opp-ned på arbeidsbenken og bruke den stasjonært.

  Prisene på båndslipere varierer kraftig. Ved første øyekast kan to maskiner med stor prisforskjell mellom dem virke svært like. Men ofte betyr en høyere prislapp et bedre sliperesultat og et renere arbeidsmiljø.

   

  527843

   

  Valg av Båndsliper

  Det er flere faktorer man burde se på når man skal velge en båndsliper. Vi har listet og tatt for oss disse faktorene nedenfor.

   

  Ytelse

  En høy ytelse vil si at båndmaskinen generelt presterer bra. En høy ytelse påvirkes av god prestasjon fra både slipebånd, støvoppsamling og kraft. Watt viser hvor kraftig eller hvor mye styrke en maskin har.

  Støvoppsamling

  Støvoppsamling er spesielt viktig når det gjelder slipemaskiner og en dårlig støvoppsamling kan ha flere konsekvenser. Slipepapiret blir blant annet fortere ødelagt og man har en dårlig støvoppsamling pga at det tetter seg. I tillegg kan det være helseskadelig å jobbe i et støvrikt miljø over lengre tid. Derfor burde en god slipemaskin med god ytelse ha en god støvoppsamler. 

  Det er derfor anbefalt å bruke et munnstykke om det følger med. Da denne gjør at man kan koble båndmaskinen rett til en støvsuger, noe som gjør arbeidsmiljøet enda bedre. Støvsugeren blir koblet til ved hjelp av båndsliperens filterløsning.

  Ergonomi og vibrasjon

  Det er også viktig at ergonomien er god. Ettersom båndsliperen skaper vibrasjoner når den brukes så er det viktig at båndsliperen er utformet slik at det blir enklere å bruke maskinen over lengre arbeidsperioder, samt å holde maskinen på plass under slipingen. At maskinen har lavere vekt er også en fordel her. Her handler det mye om balansen i maskinen, materialvalg og håndtaket utforming.

  Utforming

  Båndsliperen burde ha funksjoner slik at den kan pusse overalt på materialet man jobber med. Med en god båndsliper skal du ikke behøve å slipe den siste biten for hånd. Håndtaket og fronten bør for eksempel kunne felles opp slik at slipingen kan utføres svært tett inntil hjørner og andre hindringer. Visse modeller har et drivhjul som hjelper med dette. Enkelte har også ekstra håndtak som gjør at du kan holde dem støtt mot vertikale flater.

  Byggekvalitet

  Det er viktig at båndsliperen man velger er av høy kvalitet. Høy kvalitet på en båndsliper vil føre til en bedre ytelse og at man unngår en rekke problemer. På denne måten får man mer tid til arbeidet man holder på med. For eksempel kan slipepapiret løsne og bevege seg langs slipebåndet om man velger en maskin av lavere kvalitet.

   

  527849

   

  Brukervennlighet

  Båndslipere er som regel veldig brukervennlige ettersom det ikke er veldig mange knapper og funksjoner å holde styr på. På samme tid er brukervennligheten en viktig faktor ved kjøp av en båndsliper da dette kommer til å gjøre arbeidsprosessen både enklere og mer effektiv. Det skal for eksempel være lett å skifte slipepapir og eventuelle filtre, samt å felle opp håndtaket osv. om slike funksjoner finnes. Ideelt sett skal alle funksjoner kunne justeres uten bruk av verktøy.

  Det finnes også en nyttig funksjon kalt variabel hastighet. Denne funksjonen lar deg stille inn hvor kraftig båndsliperen skal slipe. Dette er nyttig ettersom man får en større kontroll over det materialet man sliper.

  Ramme

  En ramme er et populært tilbehør som gjør at man har mer kontroll over slipingen. Dette gjør at man har mindre risiko for at man sliper for hardt og skader materialet man jobber med. Ramme er ikke alltid inkludert så sjekk produktinformasjonen om det følger med en ramme. Man kan også kjøpe en ramme individuelt ved siden av.

  Benkemontering

  Noen båndslipere har også muligheten til å bli montert fast på en benk til stasjonært bruk. Dette gjøres vanligvis ved å montere sliperen opp-ned. Dette er samtidig en mindre vanlig funksjon i blant båndslipere.

  Lydnivå

  Lydstyrke og lydtype er også faktorer som påvirker arbeidsmiljøet. Det er alltid en fordel at en maskin har lavere lyd og en mindre ubehagelig lyd ved bruk. Veldig høy lyd kan selvsagt oppleves som veldig ubehagelig men lyden kan også oppleves verre hvis lyden er ulende. Arbeid med båndsliper skal imidlertid alltid utføres med øreklokker.

  Slipepapir

  Slipepapiret er båndsliperens viktigste tilbehør. Når du velger slipepapir, er det kornstørrelse og kvalitet som avgjør hvor godt og hvor grovt det vil slipe. 

  Husk også at båndsliperens kvalitet i stor grad påvirker slipepapiret ettersom dårlig støvoppsamling innebærer at papiret slites fortere fordi det tetter seg.

   

  Garanti

  Garantien er alltid viktig å se på når du kjøper elektroverktøy. 

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -32%

  MAKITA BÅNDSLIPER 9403J

  Makita Båndsliper 9403J - 100x610MM. Kraftig 1200W motor for effektiv sliping.
  4 905,81,-
  3 336,25,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  BOSCH BÅNDSLIPERE GBS 75 AE SET

  BOSCH BÅNDSLIPERE GBS 75 AE SET. Effektiv båndsliper.
  6 925,00,-
  4 708,75,-
  Kjøp her
  ---
  -32%

  BÅNDSLIPER 1.020W SB 8V2

  Hitachi Båndsliper 1.020W SB 8V2. Effektiv båndsliper.
  3 881,44,-
  2 640,00,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg