Velkommen til Inspirasjon fra Verktøy

  Her finner du artikler og nyttige tips til å bli inspirert i hverdagen

  Slik lager du den kuleste bokhylla du noen gang har sett

  Skrevet av Ole Arnt den 02 Oct, 2018

  Har du lyst til å lage noe med en skikkelig WOW faktor? Liker du prosjekter som føles som et bitte lite mirakel når du er ferdig? Dette bokhylle prosjektet er akkurat slik.

  En enkel bokhylle som automatisk endrer seg når du vil! Og alt du trenger er en stor plate kryssfinér og 24 hengsler.

   

  OM BOKHYLLA

  Dette prosjektet er ganske enkelt en bokhylle som du enkelt kan endre utseende på. Ved å rotere den ene hyllen 90 grader endrer hele bokhyllen fasong til en "vanlig" bokhylle til en kul bokhylle med mye mer plass. I tillegg er den veldig enkel å lage slik at du fint får den ferdig i løpet av et par lange kvelder.

  Transforming Bookshelf-kopi
   

  FORBEREDELSE

  Før du starter kan det være lurt å se gjennom videoen litt lenger nede på siden og forsikre deg om at alt verktøyet er klart til bruk.

  Har du et godt sagblad på sagen? Har du riktige skruer og bits?

   

  HVILKE VERKTØY OG MATERIALER 

  TRENGER DU FOR Å BYGGE BOKHYLLA

  Denne bokhylla er veldig kul - og samtidig fantastisk enkel.

  Alt du trenger av materialer er én stor plate kryssfiner (18mm) og 24 bladhengsler

  Når det gjelder verktøy så klarer du deg med enkle verktøy - men vi har brukt dette:

  • Bordsag
  • Kappsag
  • Søylebormaskin (Men vanlig drill fungerer helt fint)
  • Pussemaskin
  • Drill

   

  BYGGING AV BOKHYLLA - HYLLENE/BOKSER

  Når du skal bygge denne bokhylla starter du med å lage 9 helt like bokser. De eksakte målene er ikke avgjørende - det som er viktig er at de er kvadratiske (like brede som de er høye) og dybden bestemmer du selv.

  For å være sikker på at alle veggene blir like er det lurt å kutte opp alle samtidig - da er det enklere å avdekke små avvik. 

  materialer bokhylle

   

  Jo mer nøyaktig du er når du lager boksene - dess finere blir resultatet.

  Når alle sidene er ferdige forborrer du hull til skruene. Dette er viktig for å unngå at materialet sprekker opp når du skrur inn skruene.

  bokhylle forboringDen boksen som skal være i midten kan det være lurt å lage med hel bakvegg - dette stiver opp boksen - og gir deg et godt grunnlag for å feste den skikkelig i veggen når den skal henges opp. I motsetning til vanlige hyller vil denne hyllen kun festes i den midterste boksen - og da er det viktig at den får godt feste. Ved å lage en bakvegg sikrer du dette - og du øker stivheten i boksen slik at den ikke blir vridd dersom du setter litt tyngre ting i hylla.


  BYGGING AV BOKHYLLA - BEHANDLING

  Siden du skal bygge en boks kan det være litt utfordrende å holde kontroll på materialene - et lite tips kan være å bruke tape biter og tvinger for å holde sidene på plass mens du skrur - da blir det mye enklere å få alle sidene helt nøyaktig satt sammen.

  bokhylle sett sammen

  Når boksene er ferdig er det veldig fristende å begynne å sette dem sammen med en gang - men sett av nok tid til pussing og evnt maling/beising slik at overflatene blir helt jevne. Du kan da velge om du vil ha dem slik de er - eller om du vil etterbehandle dem.

  bokhyller pussing

  BYGGING AV BOKHYLLA - HENGSLER

  Så kommer kanskje det vanskeligste elementet på denne jobben - hvor skal hengslene stå??

  Det er egentlig ganske innlysende - men for å få hjerne til å være helt klar kan det være lurt å lage en liten modell i pakk for å teste ut. Da setter du inn tape i stedet for hengsler - og sjekker at alt fungerer som det skal.

  bokhylle mal for hengsler

  For vår del var det enklest å tenke seg den "åpne" versjonen av hylla - da skal blir det mer åpenlyst hvor hengslene skal stå (De skal knytte sammen alle hyllene og kunne lukkes innover.)

  bokhylle hengsling

   

  bokhylle hengsling3

  BYGGING AV BOKHYLLA - MONTERING

  Da er du nesten ferdig! Det eneste som gjenstår er å montere hylla. Vanligvis fester man jo hylla i hvert hjørne øverst -det fungerer dårlig her. Denne hylla må festes i den midterste boksen da alle andre bokser er beveglige. Pass derfor på at du har riktige skruer/plugger til den veggen det skal festes i. Det kan også være fornuftig å sette møbelknotter bak på boksene for å sikre at de ikke lager merker på veggen.

   Da var jobben gjort! Gratulerer - du har fått en fin ny bokhylle!

  VIDEO AV HVORDAN DU LAGER BOKHYLLA

  Her har du en video som  viser deg hele prosessen fra start til mål - hvordan bygge bevegelig bokhylle.

  TAKK TIL ARE BALONI 

  Dette prosjektet - og mange flere som vi kommer til å presentere etterhvert er laget av Are Baloni på youtube kanalen Are Baloni . Takk for tillatelse til å bruke videoen din! Og til deg som har lest helt ned hit - ta en kikk på kanalen hans for mange andre gode ideer og prosjekter!

  Abonner på nyhetsbrev!

  ---
  -15%

  Metabo Kapp-/Gjæringssag KGS 216 M 1500 watt

  Markedets beste kapp og gjærsag? Denne sagen ble best i test i Din sides test i mai 2018 og vant over sager fra Makita, Bosch og DeWalt.
  1623,-
  1390,-
  Kjøp her
  ---
  -15%

  DeWalt DW 745 bordsag med stativ

  Solid bordsag med stativ - gjør det enkelt å kutte store dimensjoner med høy nøyaktighet
  1623,-
  1390,-
  Kjøp her
  ---
  -15%

  Bosch Bor-/skrumaskin GSR 18 V-60 C Professional 2x5 Ah L

  Ergonomisk 18V-kraftpakke med to 5Ah-batterier og full kontroll på innstillingene via praktisk app.
  1623,-
  1390,-
  Kjøp her

  Mest populære innlegg